Viherkatto rakenne
Viherkaton rakenteet ja suunnittelu
Viherkaton onnistunut toteutus lähtee liikkeelle huolellisesta suunnittelusta ja laadukkaista materiaaleista. Erityisesti vedeneristys ja juurisuojaus ovat keskeisiä elementtejä, jotka takaavat katon kestävyyden ja toimivuuden. Viherkattojen suunnittelussa kannattaa hyödyntää RT-ohjekorttien mukaisia rakenteita, joiden avulla varmistetaan paras mahdollinen lopputulos.
Huolellinen suunnittelu on avainasemassa
Viherkaton suunnitteluun osallistuu usein eri alojen asiantuntijoita, kuten arkkitehti, rakennesuunnittelija, vihersuunnittelija sekä vedeneristystuotteiden toimittaja. RT-ohjeet (RT 85-11203, RT 85-11205 ja RT 85-11204) tarjoavat kattavat suuntaviivat viherkaton suunnitteluun, mukaan lukien rakenteet, kasvillisuus sekä vedeneristysratkaisut.
Vedeneristys ja juurisuojaus
Viherkaton vedeneristys toteutetaan useimmiten hitsattavilla bitumikermeillä ja suunnittelussa on tärkeää huomioida juuriston mahdollisesti aiheuttamat riskit. Rakenteiden suojaamiseksi juurisuojakermi on olennaisen tärkeä osa kokonaisuutta. Viherkaton asennuksessa on suositeltavaa käyttää kokeneita ammattilaisia, jotka tuntevat viherkaton vaatimukset ja ominaisuudet. Huolimattomasti toteutettu vedeneristys voi johtaa laajoihin ja kalliisiin korjaustarpeisiin.
Rakenneratkaisut ja turvallisuus
Viherkaton rakenteen tulee kestää lumi- ja tuulikuormat ja jos katolle on suunniteltu oleskelutiloja, on turvallisuudesta huolehdittava esimerkiksi kaiteiden avulla. Myös huoltotoimenpiteet on suunniteltava etukäteen – esimerkiksi asianmukaiset kulkureitit katolle ovat olennaisia turvallisen ylläpidon kannalta.
Erityisesti kevytrakenteisten viherkattojen suunnittelussa on otettava huomioon mahdolliset tuulen aiheuttamat nosteet. Vaikka tuulen vaikutukset viherkattoihin ovat harvinaisia, vasta-asennetut maksaruohomatot voivat olla alttiita voimakkaille nosteille katon reunoilla ja kulmissa. Tämä voidaan estää käyttämällä 500 mm leveää singelikerrosta katon reuna-alueilla, limittäen noin 250 mm viherkasvillisuuden kanssa.
Kaltevuus ja vedenpoisto
Optimaalisin kattokaltevuus viherkatoille on 1:20–1:50, mikä takaa kasveille hyvät kasvuolosuhteet ja estää liiallisen veden kertymisen tai kuivumisen. Loivemmissa katoissa 1:50–1:80 salaojituksen rooli korostuu, ja jyrkemmissä kuin 1:5 kaltevuuksissa on huomioitava rakenteelliset ratkaisut liukumisen estämiseksi. Yli 1:1 kaltevuuksia ei suositella viherkattoihin.
Vedenpoistojärjestelmän tulee varmistaa veden tehokas poistuminen katolta. Kattokaivojen sujuvaa toimintaa voidaan edistää sähkövastuksilla sekä asentamalla kaivojen ympärille 500 mm leveä kattosingelialue, joka estää kasvualustan ja juuriston pääsyn kaivoon.
Viherkaton rakenneratkaisut eri kattokaltevuuksille
Oikeanlaisen rakenteen valinta riippuu katon kaltevuudesta. Alla on esimerkkejä RT-ohjekortteja mukailevista ratkaisuista eri kattokaltevuuksille. On tärkeää muistaa, että nämä ovat ohjeellisia suosituksia ja lopullisesta rakenteesta vastaa aina kohteen rakennesuunnittelija.
Viherkattotuotteiden asennuksesta ja huollosta (Kerabit.fi)
Viherkatot - katosrakenteet (Kerabit.fi)
Viherkatot - käännetyt rakenteet (Kerabit.fi)
Asennus ja huolto
Viherkaton pitkäikäisyys ja toimivuus varmistetaan säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla. Asianmukaisesti suunniteltu ja toteutettu viherkatto tarjoaa kestävän ja ekologisen ratkaisun, joka edistää kaupunkiympäristön viihtyisyyttä ja ilmastonmuutoksen hillintää.