Huopakaton korjaus – milloin ja miten se kannattaa tehdä? Huopakatto on kestävä ja pitkäikäinen...
Huopakaton korjaus talvella
Huopakaton korjaaminen talvella – mitä tulee ottaa huomioon?
Talvi tuo mukanaan haastavia sääolosuhteita, jotka voivat vaikuttaa huopakaton kuntoon ja korjaustöiden toteutukseen. Pakkaset, lumi ja jää asettavat omat vaatimuksensa huopakaton korjaamiselle, mutta oikeilla menetelmillä ja asiantuntevalla työskentelyllä katon saneeraus voidaan toteuttaa ympäri vuoden. Uudiskohteiden katot pystytään toteuttamaan talvella loistavasti. Tässä blogissa käymme läpi, mitä tulee ottaa huomioon huopakaton korjaamisessa eli saneerauksessa talvella.
Milloin huopakatto kannattaa korjata talvella?
Huopakaton vaurioita ei kannata aina jättää kevääseen tai kesään, sillä talven kosteus ja lämpötilavaihtelut voivat pahentaa ongelmia. Toisinaan talvella katon saneeraus pystytään toteuttamaan joustavammin nopeammalla aikataululla, koska sesonki painottuu keväästä syksyyn. Erityisesti seuraavat viat vaativat nopeaa huomiota:
- Vuotokohdat: Sulamisvedet voivat päästä rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita.
- Halkemat ja repeämät: Säänvaihtelut, jää ja lumi voivat pahentaa jo olemassa olevia halkeamia.
- Irtoavat saumat: Jos huopakatteen saumat alkavat aueta, vesi voi päästä niiden alle ja aiheuttaa kattorakenteiden vaurioitumista.
- Jään kertyminen räystäille: Räystäiltä roikkuvat jääpuikot voivat viestiä kattorakenteiden ongelmista, kuten lämmöneristeiden puutteista, ilmanvaihdon heikkoudesta tai tukkeutuneista ränneistä. Ne voivat myös aiheuttaa jääpatoja, jotka estävät sulamisveden valumisen ja lisäävät vuotoriskiä. Jos jääpuikkoja kertyy säännöllisesti, katon kunto kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella.
Jos katolla ilmenee merkkejä vaurioista, kannattaa korjaustoimiin ryhtyä mahdollisimman pian, jotta suuremmilta ongelmilta vältytään.
Miten huopakattoa korjataan talvella?
Talvella huopakaton korjaaminen vaatii erityistä huolellisuutta, sillä kylmyys vaikuttaa sekä materiaaleihin että työskentelyolosuhteisiin.
-
Lumen ja jään poistaminen
Ennen korjaustöitä katolta tulee poistaa lumi ja jää, jotta työskentely on turvallista ja kattopinta saadaan kunnolla esiin. Lumenpoistossa tulee käyttää varovaisuutta, jotta katto ei vaurioidu entisestään. -
Katon kuivaaminen
Huopakaton korjaaminen vaatii kuivan pinnan, joten katto täytyy kuivata ennen korjaamista. Märälle pinnalle asennettuna kermi ei tartu kunnolla, mikä voi johtaa uusiin vaurioihin. -
Sääolosuhteiden huomioiminen ja asennusmenetelmät
Talvella on tärkeää arvioida sääolosuhteet päivittäin. Liian kylmällä säällä kattotöihin ryhtyminen ei kannata. Kattohuovat on mahdollista lämmittää etukäteen ennen asennusta, jotta työ sujuu mutkattomasti. -
Väliaikaiset korjaukset
Jos koko katon saneeraus ei ole täysin mahdollisia talviolosuhteissa, voidaan tehdä väliaikaisia paikkaustoimenpiteitä, kuten läpivientien tiivistyksiä tai kriittisten kohtien paikkauksia. Keväällä, kesällä tai syksyllä voidaan tehdä kattavampi korjaus.
Ennaltaehkäisy on paras ratkaisu
Paras tapa välttää talvella tehtävät kiireelliset korjaukset on huopakaton säännöllinen huolto. Syksyllä ennen talven tuloa kannattaa varmistaa, että katto on ehjä ja sadevedet pääsevät valumaan esteettä pois. Lisäksi lumen kertymistä kannattaa seurata talven aikana, jotta liika paino ei aiheuta vaurioita.
Jos huopakatossasi ilmenee talvella ongelmia, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, jotta korjaustyöt tehdään turvallisesti ja kestävästi. Ota yhteyttä, jos kattosi tarvitsee tarkastusta tai korjausta – pidetään kattosi kunnossa ympäri vuoden!