Siirry sisältöön

Bitumikatto

Bitumikatto – nykyaikainen ja kestävä kattoratkaisu

Bitumikatto on yksi suosituimmista kattomateriaaleista erityisesti Suomessa ja hyvästä syystä – se on kestävä, joustava ja soveltuu erinomaisesti vaihteleviin sääolosuhteisiin. Edelleen puhutaan huopakatosta tai huopakatteesta tarkoittaessaan bitumikattoa tai bitumikatetta. Ominaisuuksiltaan nykyajan bitumikatto ei ole lähelläkään entisaikojen huopakattoa, vaikka vanha termi elääkin puhekielessä.

Huopakatteen historiaa – tervasta bitumiin

Huopakattojen käyttö Suomessa alkoi jo 1800-luvun alussa ja niiden teollinen valmistus käynnistyi 1800-luvun lopulla. Varhaisimmat huopakatot rakennettiin tervaan kastetuista paperiarkeista, jotka kiinnitettiin aluslaudoitukseen ja pinnoitettiin hiekalla. Myöhemmin katteiden tukikerrokseksi kehitettiin raakahuopa, joka oli kartongin tapaista materiaalia.

Huopakatteiden kehitys otti suuren harppauksen 1950-luvulla, kun markkinoille tulivat lasikuituhuovat. Todellinen murros tapahtui kuitenkin 1970-luvun lopulla, kun kumibitumi (SBS-modifioitu bitumi) yleistyi. Tämä muutti bitumikatteet huomattavasti kestävämmiksi ja joustavammiksi.

Miksi valita bitumikatto?

Bitumikatto on erinomainen valinta niin omakotitaloihin, taloyhtiöihin, halleihin kuin teollisuus- ja liikekiinteistöihinkin. Sen suosiota selittävät muun muassa seuraavat edut:

  • Vesitiiviys – Bitumikatto on erittäin tiivis ja suojaa rakennusta tehokkaasti kosteudelta.
  • Säänkestävyys – Se kestää hyvin pakkasta, UV-säteilyä sekä lämpötilanvaihteluja.
  • Hiljaisuus – Toisin kuin esimerkiksi peltikatto, bitumikatto ei pauku sateella tai tuulella.
  • Joustavuus ja kestävyys – Nykyiset bitumikatteet ovat joustavia ja mukautuvat hyvin katon muotoihin.
  • Helppo huollettavuus – Pienet vauriot voidaan korjata ilman laajamittaista kattoremonttia.

Bitumikattojen tyypit ja ympäristöystävälliset vaihtoehdot

Bitumikattoja on eri tyyppisiä ja saatavilla on useita värivaihtoehtoja. Suosittuja vaihtoehtoja ovat perinteinen rullahuopa, palahuopa sekä viherkatoille soveltuvat bitumikermit. Nykyään on saatavilla myös ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten:

  • Kerabit Nature® – Vähähiilinen vesikate, jonka valmistuksen hiilipäästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisillä bitumikatteilla.
  • Kerabit LESSNOX® – Ilmaa puhdistava pintakermi, joka neutraloi ympäristölle haitallisia typen oksideja.

Bitumikaton huolto ja käyttöikä

Bitumikatto voi kestää jopa 30–40 vuotta, kun sitä huolletaan säännöllisesti. Tärkeimpiä huoltotoimenpiteitä ovat:

  • Lehtien ja roskien poisto – Pitää vedenpoiston toimivana ja estää kosteuden kertymisen.
  • Vaurioiden tarkastus – Läpivientien juuret, mahdolliset halkeamat, repeämät tai irronneet saumat kannattaa korjata ajoissa.
  • Rännien ja kattokaivojen puhdistus – Varmistaa, ettei vesi pääse kertymään katolle.

Kun bitumikatto on tullut käyttöikänsä päähän ja pinnassa havaitaan kulumista tai vaurioita, se kannattaa uusia kokonaan. Joissakin tapauksissa uusi katto voidaan asentaa vanhan päälle ja joskus vaaditaan vanhan katon purkamista. On hyvä muistaa, että mikäli uusi katto asennetaan vanhan päälle, rakenteiden kuntoa ei pystytä varmuudella selvittämään.

Bitumikatto – varma valinta Suomen sääolosuhteisiin

Olipa kyseessä sitten uudiskohde tai vanhan katon uusiminen, bitumikatto on erinomainen vaihtoehto suomalaisiin sääolosuhteisiin. Sen pitkä käyttöikä, esteettisyys, vesitiiviys ja huollettavuus tekevät siitä loistavan kattoratkaisun niin omakotitaloihin kuin suurempiinkin rakennuksiin.

Jos harkitset bitumikaton asentamista tai kunnostusta, ota yhteyttä ammattilaiseen – näin varmistat, että kattosi säilyy kunnossa vuosikymmeniksi eteenpäin!